Samenvatting

in dit blogbericht vertel ik zo kort en bondig mogelijk hoe clubs & verenigingen MyRoute-app zouden kunnen gebruiken voor het maken, delen en archiveren van routes. Een goed voorbeeld van een club die MyRoute-app gebruikt is MTC-Zeilberg. Via de knop hieronder kun je lezen hoe ze dat georganiseerd hebben.

MTC-Zeilberg

Waarom MyRoute-app gebruiken als club of vereniging?

Dat is een legitieme vraag, er zijn immers vele routeplanners, maar waarom juist MyRoute-app? Het grote voordeel van MRA (=afkorting MyRoute-app) is, dat het een all-in-one universeel routeplatform betreft. Of je nu een TomTom of Garmin hebt, iedereen kan met MRA routes maken, delen en exporteren naar zijn of haar specifieke gps of app, en dat is als club of vereniging erg prettig.

Herkenbaar?
Sommige leden van een club hebben misschien moeite om een route correct op hun gps te krijgen. Het is soms een geworstel met verschillende bestanden en instellingen. Zit de route na veel moeite in de gps, dan gaat TomTom naar links en Garmin naar rechts. Deze toch nog vrij veel voorkomende irritaties kun je door het gebruik van MRA voor een groot gedeelte voorkomen. Voor de communicatie met je leden zijn de 'Groepen' en 'Evenementen' modules ook erg handig.

Wil je net zoals MTC-Zeilberg voor eens en altijd zonder stress je routes en evenementen beheren? Lees dan verder en/of volg een gratis online cursus!

Stap 1:

Maak een MRA Routeplanner Gold account aan

Met MRA Routeplanner Gold heb je toegang tot alle functionaliteiten van de website. Je kunt ervoor kiezen om een gratis trial van 2 weken te starten om het eerst te proberen. Gebruik hiervoor het universele email adres van de club, bijvoorbeeld info@mtc-zeilberg.nl, het email adres en het MRA account blijven dan eigendom van de club, ook al zijn er bestuurswisselingen. Je hebt altijd de mogelijkheid het account te beveiligen door regelmatig het wachtwoord te veranderen.

Vervolgens kun je het profiel van de club aanpassen, zie als voorbeeld de afbeelding hierboven van MTC-Zeilberg. Het valt niet binnen de scoop van deze blog om precies te vertellen hoe alles werkt, maar er is een ondersteuningspagina waar je handleidingen kunt vinden en een support ticket kan aanmaken, tevens is er ook een zeer actief forum waar je andere clubs kunt vragen hoe zij het hebben aangepakt.

Stap 2:

Vraag al je leden een GRATIS MRA account aan te maken

Eerst vraag je je leden bijvoorbeeld via email of via een aankondiging op je website of ze een gratis MRA account willen aanmaken, vervolgens kun je ze uitnodigen als 'Vriend'. Dat is wel even wat werk, maar als je een bestand hebt met alle email adressen van je leden met een komma ertussen, kun je ze allemaal in één keer uitnodigen. Je leden kunnen uiteraard zelf bepalen of ze gebruik willen maken van een gratis basis account of upgraden naar Gold.

Stap 3:

Maak een groep aan en nodig al je 'vrienden/leden' uit

Je kunt in MRA inloggen met je email adres en wachtwoord, vervolgens ga je naar 'Profiel' en dan naar 'Groepen'. Rechtsboven heb je een knop '+ Groep aanmaken'. Kies een relevante naam, MTC-Zeilberg heeft bijvoorbeeld gekozen voor 'MTCZ' als groepsnaam. Je kunt kiezen voor een 'Gesloten groep' (routes alleen voor leden), of een 'Openbare groep' (routes openbaar). Nu kun je al je leden en vrienden uitnodigen voor deze groep, lekker overzichtelijk, zie als voorbeeld de afbeelding hierboven van een openbare groep met 2632 leden: 'MRA Gold - Routes & Friends International'.

Stap 4:

Vul je online route bibliotheken met de mooiste routes

Sommige clubs werken met 'tourcommissarissen', maar in principe kan ieder lid routes leveren aan de club. Advies is om een route te starten in de privé modus, alleen de auteur kan de route zien en bewerken. Als de route gereed is, kan deze beschikbaar worden gemaakt voor iedereen (openbaar), of alleen voor je vrienden.

Routes gelijk maken voor TomTom en Garmin
Hier is MRA uniek in, als enige routeplanner ter wereld (!), kun je routes maken in de OpenStreetMap (gratis), de TomTom kaart (Gold), de Here/Garmin (Gold) kaart én met elkaar vergelijken! Want niet alleen de kaarten zijn verschillend van elkaar, maar ook heeft iedere kaart zijn eigen routeberekening, daarom ook de verschillen onderweg. Gebruik de functie 'Vergelijk route met' in de 'Toolkit' en maak de routes gelijk voor TomTom, Garmin en MRA Navigation gebruikers. Zo rijden alle leden altijd dezelfde route! Als je meer wilt weten over deze handige functie, klik dan op een van de buttons hieronder voor een video instructie.

Verschillende bibliotheken met routes
Ik heb uitgelegd hoe je als club een eigen account en groep aanmaakt, dat is een prima basis. Je hebt dus nu een clubaccount met een eigen online route bibliotheek, hier worden de routes automatisch opgeslagen die je als club hebt gemaakt. Je kunt door het creëren van mappen en sub-mappen de routes perfect archiveren en de routes zijn op iedere PC, tablet of smartphone met Internet beschikbaar. MTC-Zeilberg maakt zijn routes die nog gereden moeten worden alleen beschikbaar voor vrienden/leden. Routes die al gereden zijn zet MTC-Zeilberg openbaar in de map 'Archief'. Iedereen kan dan deze openbare routes zien en gebruiken.

In de 'Groep' kan ieder lid routes toevoegen aan de groepsbibliotheek. Als je de groep 'Gesloten' maakt, dan kunnen alleen je groepsleden deze routes zien! Erg handig om zo met je leden een prachtig online route archief op te bouwen!

Stap 5:

Een evenement aanmaken en deelnemers uitnodigen

Je bent ingelogd met je MRA club account en je zit in je 'Profiel', in de blauwe balk zie je het item 'Evenementen'. Als je daarop klikt zie je rechtsboven een knop 'Evenement' aanmaken. Je kunt het evenement een titel geven en aangeven of het een 'Openbaar evenement' is (iedereen kan deelnemen), of een 'Gesloten evenement' (alleen genodigden kunnen deelnemen). Vervolgens kun je het evenement bewerken door er een afbeelding en tekst aan toe te voegen en een start en einddatum.

Bij 'Informatie en deelnemers' kun je in één keer je hele Groep uitnodigen (al je leden), of individuele personen. Deze personen krijgen automatisch een uitnodiging via e-mail én een notificatie in de website dat ze zijn uitgenodigd voor een evenement. Een evenement kan overigens gewoon een weekend rit, een meerdaagse rit, of een BBQ zijn, dat maakt niet uit.

Je ziet als beheerder wie je hebt uitgenodigd, wie er zeker gaat en wie er misschien gaat. Je hebt zelfs de beschikking over een berichten module zodat je in het evenement kan communiceren met je leden. Ieder evenement heeft zijn eigen online route bibliotheek. Je klikt op nieuw > routes, er opent een pop-up met al je routes en door op de betreffende routes te klikken kopieer je de routes in het evenement. Geen gezeur met bestanden, klik, klik, klik en de route staat klaar voor alle leden van de club!

Stap 6:

Routes exporteren naar je TomTom, Garmin of MRA Navigation

En nu komt het mooie, de definitieve routes staan in het evenement, deze routes zijn gelijk gemaakt voor TomTom, Garmin en MRA Navigation gebruikers, de deelnemers zijn uitgenodigd en kunnen vanuit het evenement de routes exporteren. Heel belangrijk, ook de leden met een gratis basic account kunnen op deze wijze de routes gemaakt door de club volledig intact en simpel exporteren!

Dus je leden klikken op het betreffende evenement, vervolgens op 'Routes', openen de route en exporteren deze route naar hun TomTom of Garmin. In clubverband adviseren wij voor Garmin gebruikers de gpx 1.1 track te gebruiken. Je opent in je Garmin via 'Sporen' de track en converteert deze naar een 'Reis'. Nog een tip: heb je drie stops in een rit, bijvoorbeeld koffie-lunch-koffie, splits dan je dagrit in 3 afzonderlijke ritten. Je weet dan zeker dat niemand een stop mist!

Voor MRA Navigation gebruikers is het nog makkelijker, open de app op je smartphone, ga naar 'Evenementen', klik op het juiste Evenement en selecteer de route die je wil gaan rijden. Zo simpel kan het, veel plezier!

Wil je meer weten over het exporteren van routes, bekijk dan de uitleg van Serge via de knoppen hieronder.

Oriëntatie club- & business licenties, de toekomst?

Je kunt als club of vereniging met MRA nu al veel toegevoegde waarde creëren voor je leden. Maar we ontwikkelen door en als er voldoende animo is, overwegen we om in 2022 speciale business- en/of clublicenties aan te bieden. Waar we aan denken zijn speciale licenties voor clubs en verenigingen waarmee je meerdere accounts kan beheren, leden een vaste korting kunnen krijgen, de evenementen en berichten modules meer specifieke functionaliteiten krijgen, waardoor het beheer van routes en evenementen nog makkelijker en leuker wordt!

Voor commerciële bedrijven zoals hotels en reisbureaus denken we aan een eigen beveiligde omgeving binnen MyRoute-app, waar je je routes en evenementen kunt beheren. Via een dasboard kun je dan klanten, bijvoorbeeld bezoekers aan je hotel, tijdelijk toegang geven tot deze beveiligde omgeving met routes. Maar je kunt je klanten dan ook voor de duur van de vakantie gratis toegang geven tot MRA Routeplanner Gold en MRA Navigation! En ook leuk, we gaan de bedrijven die hieraan meedoen natuurlijk een mooie plek geven op onze kaarten. Met ruim 300.000 gebruikers die routes maken en reizen toch een heel aardige promotie van je bedrijf!

Het ontwikkelen van deze 'business/club licenties' doen we in samenspraak met de community. Volg onze blog en ontvang automatisch updates over deze nieuwe ontwikkeling!

Tot de volgende blog!

Volg onze blog

Over Michel van Hagen:

Oprichter MyRoute-app

Volgens zijn collega's is Michel geboren op een motorfiets en vaak op reis, en dat is dan ook wat hij het liefste doet naast zijn gezin: 'motorrijden en reizen'. Dat is meteen de kracht van MyRoute-app, want de oprichter is ook de grootste klant.

Ontdek de mooiste routes

De MyRoute-app RouteXpert Bibliotheek

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je verdwaalt of onderweg iets interessants misloopt - aan alles is gedacht! Alle routes zijn gecontroleerd door échte route experts (!) en bevatten gedetailleerde informatie zoals foto's, linkjes en meer, zodat het plannen van jouw reis zo eenvoudig mogelijk is. Klaar voor een unieke reiservaring!